Petr Blažek: Čin Jana Palacha vyvolává otázky o smyslu života

16. leden 2013

Před 44 lety se v Praze na protest proti sovětské okupaci upálil Jan Palach. Jak vnímal jeho čin historik Petr Blažek, který se o osobnosti Jana Palacha dozvěděl ve svých 16 letech? A jakou odezvu ve společnosti vyvolal hraniční čin tohoto studenta? I tyto otázky zazněly ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

„Jednalo se o hraniční situaci, která vyvolává otázky o lidské existenci,“ připouští Petr Blažek s tím, že je diskutabilní, jestli člověk může obětovat svůj život ideálům a určitým požadavkům.

„Jan Palach nepadl v boji, sám danou situaci vytvořil, zradikalizoval otázky, které pokládal,“ zdůrazňuje hlavní dilema společnosti Petr Blažek a dodává, že tehdy zřejmě československá společnost propadala rezignaci.

„Jan Palach psal o beznaději a odevzdanosti tehdejší společnosti,“ vysvětluje a dodává, že hlavní požadavek Jana Palacha se týkal zrušení cenzury. Právě díky tomuto jasně formulovanému požadavku měl Palachův čin u lidí velký ohlas. „Konala se velká tryzna, ale pohřeb byl tichý. S pohřbem se Češi rozloučili i s hrdinou,“ domnívá se.

Požadavky Jana Palacha nakonec nebyly naplněny. „Chtěl, aby lidé vstoupili do stávky, ale ta nakonec nebyla vyhlášena,“ zmiňuje Petr Blažek a vzápětí odpovídá na otázky posluchačů týkající se psychického zdraví Jana Palacha. „Psychologický posudek na základě podrobného šetření potvrdil, že šlo o altruistický čin,“ dodává.

Lucie Výborná a Petr Blažek si prohlížejí nové webové stránky o Janu Palachovi

Jaké akce se budou konat u příležitosti 44. výročí upálení Jana Palacha? Zůstává historikovi Petru Blažkovi ještě nějaká nezodpovězená otázka v souvislosti s osobností Jana Palacha? A jak vnímá nový snímek Hořící keř Agnieszky Holland, který bude mít premiéru 23. ledna? I to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Blažkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio