Tomáš Trč: Těžko si zvykám na finanční omezení, jimiž se jako lékař musím řídit

21. únor 2013

Jsou upřímní, nelžou, nesimulují a nepodceňují své potíže. Takoví jsou podle Tomáše Trče, přednosty ortopedické kliniky fakultní nemocnice v pražském Motole, dětští pacienti ve srovnání s těmi dospělými. „A lépe se nám hojí,“ usmívá se ortoped v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jsou věci, na které si jako lékař – obzvlášť pracujete-li nejen s dospělými, ale i s dětmi – zkrátka nikdy nezvyknete. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou přiznává jeden z nejlepších českých ortopedů Tomáš Trč.

„Těžko se například vysvětluje rodičům, že jejich dítě bude muset podstoupit amputaci,“ udává příklad. „Těžko si však – a to už patří do odlišného ranku – také zvykám na určitá finanční omezení, jimiž se musím při své práci řídit.“

Optimální nastavení zdravotní péče – alespoň z toho finančního hlediska – prý podle něj nenajdete na světě nikde. „Rozumně je však podle mě celý systém vyřešen nedaleko od nás, tedy v Německu. Včetně administrativy, plateb a celého systému péče,“ uvažuje.

V Německu prý mají dobře spočítáno, kolik který výkon stojí. A to je zásadní. „Chápu, že z jejich národního důchodu putuje do zdravotnictví víc peněz než u nás, ale celý systém je dle mého názoru výborný. Německá cesta je podle mě správná,“ soudí.

Ortoped Tomáš Trč toho měl v rozhovoru s Lucií Výbornou mnoho co říct. Zauvažoval tak například o dalších možnostech vývoje lékařské vědy, o naději, ale poskytl i řadu praktických rad těm z posluchačů, kteří mu zaslali svůj dotaz.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Trčem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio