Michael Aschermann: Jde o to nekouřit, hýbat se a rozumně se stravovat

27. únor 2013

Ve světě se Česká republika proslavila především pivem, hokejem a intervenční kardiologií. To alespoň tvrdí host středečního Dopoledního Radiožurnálu, kterým byl významný český kardiolog Michael Aschermann. Povídala si s ním moderátorka Lucie Výborná.

Michael Aschermann možná posluchače trochu překvapil. Choroby srdce a cév se totiž začínají rozvíjet v dětském věku, přibližně mezi 7. až 14. rokem. Problémem může být časté kouření a nezdravý životní styl vůbec. „Dnes kouří až 24 % dívek a 21 % chlapců,“ upozorňuje. Proto je podle něj důležité zaměřit se na prevenci u dětí.

„Kouření, tuky, cukrovka, nadváha, nedostatek pohybu,“ vyjmenovává Michael Ascherman hlavní přešlapy vůči životnímu stylu, které se můžou v pozdějším věku vymstít. „Velkou roli však hraje také genetika. Buď má člověk genetiku dobrou, nebo ne a infarkt dostane,“ popisuje. Řešení je podle něj jednoduché. „Stačí nekouřit, hýbat se a rozumně se stravovat,“ shrnuje.

Michael Aschermann ve vysílání také představil kampaň Jednej rychle. Zachraň život. „Když mají pacienti problémy, ozvou se obvykle až za více než jednu hodinu. Kampaň by měla zkrátit tuto dobu, abychom se vešli do zlaté hodiny,“ vysvětluje.

Michael Aschermann varoval před nebezpečím kouření a nezdravým životním stylem

„Otevřeme tepnu, která je uzavřená krevní sraženinou, zavedeme cévku a sraženinu prošťouchneme, čímž obnovíme průtok krve. Když se tento zákrok podaří v prvních 60 minutách, máme naději, že infarkt nevznikne,“ nastiňuje důležitost takzvané zlaté hodiny.

Jak to, že sportovci relativně často umírají na infarkt? Jak dochází k náhlé srdeční smrti? A jakými způsoby se dají odhalit některé poruchy srdečního rytmu? Také to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michaelem Aschermannem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.