Jaroslav Svěcený: Zkusil jsem napsat muziku, která popisuje zvuky New Yorku

10. březen 2013

Oblíbil si New York, a tak často létá do Spojených států, kde prý „kumšt stále žije“. Houslový virtuos a popularizátor klasické hudby Jaroslav Svěcený popsal posluchačům a moderátorovi Petru Rajchertovi poslední návštěvu tohoto velkoměsta.

O New Yorku mluví jako o městu, v němž se střetávají různé hudební a umělecké styly. „Je to samozřejmě tvrdé místo, protože na každém rohu čeká 50 talentovaných lidí,“ připouští Jaroslav Svěcený. Dodává však, že přesto se New York vyznačuje zajímavou atmosférou.

„Rozhodl jsem se v New Yorku vystoupit s hudbou, kterou jsem napsal právě na počest Newyorčanů,“ vypráví Jaroslav Svěcený a přiznává, že trpěl trémou. „Newyorčané jsou zvyklí na propojování stylů a jsou až přeslazení veškerou kvalitou,“ domnívá se.

Ve své skladbě se Jaroslav Svěcený snažil zachytit a vyjádřit zvuky amerického velkoměsta. „Nejhezčí bylo, že jsem dostal děkovný dopis od Michaela Bloomberga, starosty New Yorku,“ zmiňuje Jaroslav Svěcený. „Při čtení tohoto dopisu jsem si uvědomil, jak si Newyorčané váží postu starosty a vůbec druhých lidí,“ uvažuje.

Jaroslav Svěcený přinesl s sebou do studia Radiožurnálu housle, na které zahrál a vysvětlil rozdíly ve zvucích. Proč některé nástroje znějí lidskému uchu subtilněji a jiné se hodí pro koncertování ve velkých sálech? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Svěceným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio