Zdeněk Vacek a Daniel Pošta: Naše další meta? Vypěstovat umělý diamant

24. březen 2013

Za šperky z lan a krystalů získali ocenění Grand Czech Design. Pro letošního výherce připravili trofej v podobě cukrové vaty na zlaté špejli. Přední čeští šperkaři a designéři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, kteří tvoří pod hlavičkou studia Zorya, mluvili ve vysílání Hosta Radiožurnálu také o inspiraci.

Nápady prý dostávají většinou ráno. „Nejde to nijak rychle. Hodně debatujeme, mluvíme o tom, co si myslíme a prožíváme. Pak to sedne a pustíme se do realizace,“ vysvětlují. Zdeněk Vacek a Daniel Pošta se však nepovažují za suverény.

„Když něco vymyslíme, nebýváme si jistí úspěchem,“ nastiňuje Daniel Pošta s tím, že po předávání cen Czech Grand Design se dočkali pochval. „Chodili za námi lidé, které obdivujeme, plácali nás po zádech. To potěší,“ popisuje.

Práci považují spíš za koníček. „Máme štěstí, že si můžeme vybírat klienty, se kterými chceme spolupracovat,“ zmiňuje Zdeněk Vacek a zmiňuje, že v současné době spolupracují na návrhu svítidel a interiéru jednoho nového obchodu.

„Řekli jsme si, že bychom mohli vytvořit něco, co nás baví. Zaměřili jsme se na nekomerční aspekt,“ popisují vznik oceněné kolekce šperků vyrobených z lan. Později byli překvapení. Zjistili totiž, že je o poměrně neobvyklé šperky velký zájem.

Šperky Daniela Pošty a Zdeňka Vacka ve studiu Radiožurnálu

Jak se jim podařilo vypěstovat vlastní krystaly? Proč se chystají vypěstovat umělý diamant? A čím se nechávají nejčastěji inspirovat? Také na tyto otázky odpověděli Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. Rozhovor si můžete kdykoliv poslechnout díky audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Vackem a Danielem Poštou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio