Pavla Jazairiová: Nesuďme islám podle Al-Kajdy

17. květen 2013

Al-Kajda má s islámem asi tolik společného jako inkvizice s křesťanstvím. I to říká v rozhovoru s Hankou Shánělovou Pavla Jazairiová, novinářka a žena, která už procestovala pořádný kus světa. „Al-Kajda zneužívá lidi, kteří nemají naději. Jsou hodně mladí, negramotní, bez perspektiv,“ upozorňuje cestovatelka, která o svých cestách nenatáčí pouze reportáže, ale píše i knihy. Ta nejnovější s názvem Jediný svět právě vychází v Radioservisu.

Chtěli byste se podívat do Indie, Sýrie, Iráku, Turecka nebo Zimbabwe a nádavkem k tomu přidat ještě krásné podhůří Jizerských hor? Na všechna tato místa vás zavede kniha cestopisných skic, úvah a postřehů s názvem Jediný svět, jejíž autorkou je právě Pavla Jazairiová. Pokud rádi cestujete alespoň prostřednictvím knih, rozhodně si ji nenechte ujít!

Nyní se však vraťme k úvodnímu tématu rozhovoru, který s Pavlou Jazairiovou vedla Hanka Shánělová. Cestovatelka a novinářka totiž během něj zdůraznila i tohle: „Znovu a znovu se snažím vyvracet fámu, že žena v islámu je nešťastná.“

Kupříkladu takové indické hinduistky jsou prý na tom často mnohem hůř než muslimky. „Konzervativní společnost po ženách vyžaduje, aby se provdaly, seděly doma, sloužily rodičům manžela,“ popisuje, jak vypadá život indických dívek a žen.

Přesto prý v druhé nejlidnatější zemi světa došlo v posledních letech k výraznému posunu. „Indické dívky začaly masivně chodit do škol, ukazovat se na ulicích – a pracovat! V době, kdy jsem do Indie jezdívala, bylo najít pracující ženu opravdu těžké,“ říká Pavla Jazairiová.

Právě s touto proměnou prý podle ní souvisí i téma, o němž se v souvislosti s Indií v posledních týdnech často mluví a píše. „Muž, který znásilní ženu nebo i dítě, je – pokud nejde o nemocného zvrhlíka – člověk nutně primitivní. Vidí dívku v autobusu a myslí si, že je zkrátka napospas,“ podotýká novinářka.

Přesto mladé a krásné Evropanky rozhodně neodrazuje od cesty do Indie. Má pro ně však několik základních rad. Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc! Řeč byla kromě toho například i o projektu adopcí na dálku nebo o tom, jak cizinky vnímají střední Evropu.

Záznam celého rozhovoru s Pavlou Jazairiovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio