Petr Tláskal: Obezita nám zkracuje život

20. květen 2013

Zatímco v roce 1950 trpělo obezitou 1,5 % sedmiletých dětí, dnes je jich obézních 5 až 10 %. Co s tím? Také nad touto otázkou se zamyslel Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky FN Motol, který byl jedním z hostů moderátorského maratónu 90 statečných. Mezi 10. a 11. hodinou si s ním povídala Lucie Výborná.

„Rozlišujeme obezitu a nadváhu,“ připomíná Petr Tláskal s tím, že právě obezitu považuje za nemoc a vystupňovaný stav, který přináší celou řadu komplikací. „Obezita nám zkracuje život, proto se snažíme proti ní bojovat,“ zdůrazňuje. „Zvyšují se náklady na léčbu a tím i výdaje společnosti. Tyto prostředky bychom mohli investovat do něčeho jiného,“ domnívá se.

Děti ovlivňuje už i prenatální věk. „Důležité je, jak se stravuje těhotná matka. Ukazuje se, že dítě s nižší porodní hmotností bývá v dospělosti často ohroženo obezitou,“ konstatuje. Takové novorozeně totiž nemá dotvořené orgány a ty ještě zatíží výživa. „Organismus to nezvládne a inklinuje k obezitě,“ shrnuje.

A jak na obezitu reagují rodiče dotčených dětí? „V rodinách se silnějšími lidmi, si rodiče ani příbuzní často neuvědomují, že je s dítětem něco v nepořádku,“ uvažuje Petr Tláskal. Připomíná však, že obezita nemusí být jen odrazem špatného životního stylu, ale také nemoci.

Petr Tláskal odpovídal na otázky Lucie Výborné

Čtěte také

Jakou roli dnes hraje školní stravování, kterého se Petr Tláskal zastává? Jak se u dětí počítá index tělesné hmotnosti, takzvané BMI? A co by pondělní host Radiožurnálu rád vzkázal rodičům? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Tláskalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio