Pavel Rezek: Oční chirurg operuje rukama i nohama

22. květen 2013

Staráte se o svůj zrak? A víte, jak na to? Pavel Rezek, primář očního oddělení Oblastní nemocnice Kolín, doporučuje především pravidelné návštěvy očního lékaře. „Dá se zachovat jen to, s čím do ordinace přijdete,“ varoval posluchače během rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Alespoň část populace však k očnímu lékaři dochází víceméně pravidelně, a to kvůli brýlím nebo kontaktním čočkám. „Pacienti od 15 do 40 let – to je kategorie, která se nám může ztratit. Naštěstí se v tomto věku projevuje docela málo onemocnění,“ vysvětluje. Přesto i mladým doporučuje navštívit oční oddělení alespoň jednou za pár let.

Čtěte také

Oční chirurg podle něj operuje rukama i nohama. „Obě ruce operují a nohy ovládají přístroje, zejména pedál na ovládání mikroskopu,“ popisuje. Zajímavé je, že většina operací očí se koná bez celkové anestezie. Pacient totiž musí při operaci alespoň trochu spolupracovat.

„Nejlepší je, když civí tupě do stropu,“ tvrdí s úsměvem Pavel Rezek s tím, že někteří pacienti popisují oční operace velmi poeticky. „Nástroje však nevidí, oko je totiž ozářeno světlem z mikroskopu,“ dodává.

Oční lékař Pavel Rezek popsal nebezpečí, která můžou ovlivnit naše oči během slunečních dnů

Čtěte také

Chystáte se v létě k vodě? Neotevírejte při potápění oči, nebo si raději pořiďte potápěčské brýle, zdůrazňuje Pavel Rezek. A ve vysílání zazněly i další rady. Můžete si je kdykoliv připomenout díky audio záznamu v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Rezkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.