Ondřej Neff: U počítače jste jako na veřejnosti. A musíte s tím počítat

19. červen 2013

„Na každém rohu jsou kamery, ale nikdy jsem neslyšel, že by záznamy z nich byly proti někomu zneužité,“ tvrdí Ondřej Neff, spisovatel a novinář, který byl ve středu hostem Radiožurnálu. Moderátorka Lucie Výborná si s ním povídala zejména o soukromí na internetu, ale také o moderních technologiích nebo o americkém programu Prism.

„Současné technologie umožňují sledování,“ uznává Ondřej Neff v úvodu rozhovoru. „Stačí, když zaplatíte v obchodě kartou. Tím se identifikujete, a tak obchod ví, jestli máte peníze a pravidelně nakupujete dětskou krupičku nebo třeba rum,“ popisuje. Rozčilování nad současným stavem mu však přijde spíš absurdní.

Čtěte také

Program Prism podle něj neznamená prvoplánové sledování soukromé komunikace. „Jde se především po klíčových slovech a určité logice, která pomůže určit, jestli se někde nepřipravuje například teroristický útok,“ vysvětluje Ondřej Neff.

Činnost amerických tajných služeb přirovnává k člověku, který z okna pozoruje dění na protějším chodníku. „Jakmile uvidí čtyři rozhlížející se muže, kteří si dávají klobouk do čela, uzná, že jde o anomální věc,“ nastiňuje Ondřej Neff.

Čtěte také

„Svět je jen jeden, není rozparcelován na různé části,“ uvažuje a dodává, že i hrozby jsou společné. Zamýšlí se i nad autorskými právy, která jsou podle něj v době internetu spíš absurdní. „Autorská práva porušuje už jen to, že se informace přenášejí přes dráty, jsou někde množené a uchovávané,“ domnívá se.

Ondřej Neff rád fotí, a to i ve studiu Radiožurnálu

Proč Ondřej Neff kritizuje především takzvané znásilňování skutečnosti? A co je nového ve světě fotografie? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Neffem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio