Jsme Havlovi teenageři, tvrdí Roman Týc ze skupiny Ztohoven

21. červen 2013

Neonový otazník na Pražském hradě, fiktivní atomový výbuch na televizních obrazovkách nebo pozměnění panáčků na semaforech – za tím vším stojí skupina Ztohoven, jejímž členem je také umělec Roman Týc. Právě s ním si v pátečním vysílání Hosta Radiožurnálu povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Bilancovali jsme, protože nás pozvali do londýnské galerie Tate Modern. Kolega přišel se shrnujícím pohled na nás a naši činnost. Jsme Havlovi teenageři,“ tvrdí Roman Týc o skupině Ztohoven.

Čtěte také

„V roce 1989 nám bylo 15 let a po nějaké době jsme zjistili, že nám něco takzvaně ulítlo,“ nastiňuje působení umělecké skupiny ve veřejném prostoru a také možnost změny. Jak však připomíná, nejde o programový aktivismus.

S negativními odezvami na akce skupiny je smířený. „I negace je odezva. Provokace nutí lidi zamyslet se na d různými tématy,“ uvažuje a připomíná, že vizuální umění má vždy několik rovin. A každý najde tu svou. „To je krásné i pro mě jako pro autora,“ zdůrazňuje.

Roman Týc se zamyslel nad aktivismem v umění

Čtěte také

Co tedy chtěl opravdu připomenout veřejnosti pozměněnými panáčky na semaforech? Jaké zkušenosti si odnesl z vězení? A jak vzpomíná na setkání s Petrem Smetkou? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Romanem Týcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio