Simona Baumrtová: Správné plavky? Voda po nich musí doslova klouzat

15. červenec 2013

Jak si poradit se zamlženými plaveckými brýlemi? Co dělat, když vás po plavání bolí za krkem? I tyto ryze praktické otázky padly mezi 10. a 11. hodinou, kdy si moderátor Jan Pokorný povídal ve studiu Radiožurnálu s jednou z nejlepších světových plavkyň Simonou Baumrtovou.

„Dnes jsem ještě v bazénu nebyla, nestihla jsem to,“ přiznala v úvodu rozhovoru Simona Baumrtová, kterou čeká soustředění v Pardubicích a poté světový šampionát v Barceloně.

„Z mistrovství Evropy jsme přivezli sedm medailí, pět medailí z juniorského šampionátu. Letošní sezónu máme dobře rozběhnutou,“ hodnotí.

Kromě plavání tráví Simona Baumrtová dlouhý čas v posilovně, jízdou na kole nebo běháním. „V rámci tréninku potřebujeme nabrat také jinou než plaveckou sílu,“ vysvětluje s tím, že s doplňkovými sporty problémy nemá. Až na běh, který si zatím příliš neoblíbila.

Čtěte také

Jan Pokorný se Simony Baumrtové ptal také na funkci plavek během závodů. „Důležité je, aby nenasávaly vodu. Voda by po nich totiž měla klouzat,“ popisuje známá plavkyně s tím, že s každým dalším závodem ztrácejí plavky svou funkci.

Simona Baumrtová, plavkyně

Je v některých bazénech skutečně voda trochu slaná? Podle čeho si plavec vybírá oblíbený styl, na který se zaměří? A jak atletika ovlivňuje plavecké závody? Také to si můžete poslechnout díky audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Simonou Baumrtovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio