Britský politik skandál „nevysedí“, říká londýnský zpravodaj Jiří Hošek

V čem se liší britští politici od těch českých? Jsou vzdělanější a nesnaží se „vysedět“ skandál. I to říká londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Vysedět skandál neboli setrvat ve funkci za každou cenu a doufat, že tlak veřejnosti a médií postupem času zmizí – s něčím takovým se podle Jiřího Hoška v Británii setkáte jen stěží. Tedy ne že by se o to britští politici nepokoušeli…

„V Británii však neexistuje přístup ‚Nám se to může stát taky, tak raději Frantu nebo Tondu podržíme‘ – naopak. Politik namočený do nějaké aféry do 48 hodin ve funkci končí,“ popisuje zpravodaj.

Pro příklad nemusí chodit daleko: „Letos musel rezignovat velice známý člen širšího kabinetu za to, že přinutil svou ženu, aby zalhala o tom, kdo seděl za volantem jejich auta.“

Práce zpravodaje, to však není pouze vysoká politika a skandály. Během jediného roku Jiří Hošek ve Velké Británii zažil oslavy diamantového jubilea královny Alžběty II., dvakrát Wimbledon, olympiádu v Londýně, smrt Margaret Thatcherové i narození královského potomka.

Londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

A ve svých reportážích neopomíná ani jiné oblasti života na Britských ostrovech, jako jsou třeba fotbal nebo vzdělání. Ostatně si je můžete kdykoliv připomenout na našem webu. A předtím si ze záznamu poslechněte celý rozhovor, který s Jiřím Hoškem vedla Lucie Výborná. Dozvíte se třeba to, co nemá Jiří Hošek na Británii rád i jak se postupně mění mediální obraz britské královské rodiny.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Hoškem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio