Speleolog Jaroslav Hromas: Je libo se zchladit? Zamiřte do jeskyně

10. srpen 2013

Na hrady a zámky nebo k vodě – tam zřejmě v létě s rodinou jezdí skoro každý. Už jste si však někdy zkusili udělat letní výlet do jeskyní? Že se jedná o docela dobrý nápad, zjistíte v rozhovoru, který v sobotu vedla Patricie Strouhalová s předním českým speleologem Jaroslavem Hromasem.

„V létě je v jeskyních příjemně,“ shrnuje Jaroslav Hromas. „Panuje v nich poměrně nízká teplota – většinou osm až deset stupňů.“

Existují prý však i výjimky – nikoliv pokud jde o onu „příjemnost“, ale hlavně pokud jde o teplotu. Těmito výjimkami jsou takzvané teplé jeskyně, v nichž je až o sedm stupňů víc než v jiných jeskyních. „Konkrétně jde o jeskyně v Teplicích nad Bečvou,“ upřesňuje speleolog.

„Vznikly na hlubokých zlomech mezi Českým masívem a Karpatskou soustavou. Do těchto jeskyní vystupují minerální vody, z nichž se uvolňuje kysličník uhličitý. Jak vody, tak plyn způsobují, že je v jeskyni až 15 stupňů Celsia,“ vysvětluje Jaroslav Hromas.

Čtěte také

Je zřejmé, že ví, o čem mluví. Koneckonců je autorem a spoluautorem řady odborných publikací o jeskyních a speleologii. I proto mohl fundovaně odpovědět i na následující otázky.

Kolik procent jeskynních prostor na našem území ještě čeká na své objevení? Jak velká a bohatá je česká jeskyňářská tradice? A jaké jsou zdravotní aspekty pobytů v podzemí?

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Hromasem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio