Překážkářka Zuzana Hejnová a kladivář Lukáš Melich

16. srpen 2013

V pátek se ve studiu Radiožurnálu zaleskl bronz. Hostem Jana Pokorného byl totiž kladivář Lukáš Melich, který vybojoval na mistrovství světa v atletice bronzovou medaili. Po linkách z Moskvy se přihlásila také zlatá překážkářka Zuzana Hejnová.

„Za týden pokračují další závody, a tak oslavy nemohly být tak mohutné,“ přiznává Lukáš Melich v úvodu rozhovoru.

Jeho disciplína, tedy hod kladivem, nepatří v Česku mezi nejpopulárnější. Jak se k ní vlastně dostal? „Můj strýc je trenér hodu kladivem. Jako malý jsem se chodil dívat na jeho tréninky,“ vypravuje. A když na jaře chyběli juniorům závodníci, vyzvali ho, aby se zúčastnil některého ze závodů. „Nedopadlo to špatně, a tak jsem začal systematicky trénovat,“ shrnuje Lukáš Melich.

„Kladivář by měl být silný, skočný a rychlý,“ vyjmenovává Lukáš Melich. Měl by mít dobrý odraz, dynamiku a určitou výbušnost.

Z Moskvy se do rozhovoru zapojila také Zuzana Hejnová, která získala na šampionátu zlatou medaili. Na co se soustředí závodník přímo před startem? „Na výběh z bloků a na výstřel,“ odpovídá bez zaváhání s tím, že si ještě úplně neuvědomuje svůj úspěch.

Jak vypadá dopingová kontrola po závodech? Jaká panuje atmosféra mezi překážkářkami a jaká mezi kladiváři? Také na to se zeptal mezi 10. a 11. hodinou Jan Pokorný.

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Hejnovou a Lukášem Melichem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio