Milan Pokorný: První skutečná rozhlasová hvězda? Vlasta Burian

8. září 2013

Týdeníku Rozhlas je 90. Jeho šéfredaktorem je historik Milan Pokorný. Zajímá vás, jaká byla historie časopisu, který rozhlas provází po celou jeho historii? A jak vlastně vypadaly počátky rozhlasového vysílání u nás? I na to se Patricie Strouhalová svého hosta zeptala.

„V počátcích psali celé číslo pouze dva lidé,“ popisuje Milan Pokorný, jak vypadaly začátky časopisu Rozhlas – tenkrát ještě měsíčníku. „Jeden psal spíše o technice, druhý o tom, kdo je pozván do vysílání. I když to nikdy nevěděli předem.“

Jak to? Z jednoduchého důvodu. vysílací studio bylo v Kbelích, kam nebylo úplně jednoduché se dostat, a navíc divadlo mělo před rozhlasem vždy přednost. Často to prý dopadlo tak, že hlasatel, nebylo-li zbytí, z kapsy vytáhl noviny, které si v trafice koupil, a začal z nich předčítat.

První hvězdou, která se zrodila díky rozhlasu, byl – považte – Vlasta Burian! I to Milan Pokorný prozradil v rozhovoru s Milanem Pokorným. Mluvil však i o prvních slavných rozhlasových reportérech – a některé z nich si díky rozhlasovému archívu můžete v záznamu celého rozhovoru také poslechnout.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Pokorným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio