Tomáš Töpfer o trpaslících, ponorce a hereckých legendách

21. září 2013

Opustit hereckou branži? Tak to prý občas zvažuje každý, kdo se v ní dlouhodobě pohybuje. V rozhovoru s Patricií Strouhalovou to říká herec a ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer. Důvodem prý však není žádná herecká ponorka. „Bojím se, abych se neopakoval – a občas mám pocit, že už jsem si všechno zahrál,“ vysvětluje.

Začněme drobnou anekdotou. Jede pán v autě a v příkopu u cesty najednou spatří čtyři malé mužíčky s lopatkami a krumpáči. „Jsme trpaslíci a jdeme za Sněhurkou!“ zahlásí. „Vy jste ale jen čtyři,“ diví se pán. A nejstarší odpoví: „No, nejsou lidi!“

Čtěte také

Právě touto anekdotou Tomáš Töpfer odpovídá na otázku, jak se stalo, že – přestože tvrdil, že už nebude hrát – opět stanul na jevišti. Mluví o hře Vstupte!, kterou nacvičil s Viktorem Preissem. „A užíváme si to náramně,“ přiznává.

Dnes Divadlo na Vinohradech uvádí hru To byla moje písnička! Jejím autorem je Noël Coward, břitký glosátor, který prý při psaní zvažoval každičký okamžik. „A je to z toho cítit,“ říká Tomáš Töpfer. „Hra navíc dala divadelní příležitost devíti velkým hereckým legendám!“

Čtěte také

Čím je tedy představení To byla moje písnička! tak výjimečné? I na to se Patricie Strouhalová svého hosta zeptala. A co říká o hře Dva, kterou v profesionálním nastudování uvádí pražské Divadlo na Vinohradech jako vůbec první v Česku?

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Töpferem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio