Božena Jirků z Konta BARIÉRY: Konto Míša učilo český národ charitě

27. září 2013

Před 20 lety vzniklo Konto BARIÉRY jako hlavní projekty Nadace Charty 77. Vzpomínáte ještě na Konto Míša, první velkou porevoluční sbírku, díky které Nemocnice Na Homolce pořídila gama nůž? Jak se od té doby změnil přístup české společnosti k handicapovaným? Také na to se ptal Jan Pokorný výkonné ředitelky Konta BARIÉRY Boženy Jirků.

„Bez Františka Janoucha by to nešlo,“ vzpomíná Božena Jirků na okamžik, kdy se na něj obrátila lékařka ze Slovenska s nemocným pacientem. Tím byl Míša Budínský.

„Nejprve se ve Švédsku vybraly peníze na samotnou operaci a pak se konala první sbírka v Československu na gama nůž,“ popisuje s tím, že Konto Míša učilo český národ charitě.

Poté vzniklo Konto BARIÉRY. „Měli jsme problém přesvědčit, že handicapovaní potřebují pomoc,“ nastiňuje Božena Jirků. „Chceme bránit práva těchto lidí a myslím, že se to povedlo,“ dodává.

Čtěte také

A vzápětí připomíná, že za charitativními projekty stojí spousta profesionální práce. „Nejsme dobročinné tety. Peníze rozdělují nezávislé komise s odborníky, kteří nejsou placení,“ popisuje.

Jak se žije s pocitem, že nemůže pomoci všem? A jak se připravuje na televizní pořad Možná přijde i charita? Odpovědi Boženy Jirků si můžete poslechnout pomocí přehrávače, který najdete v úvodu článku.

Záznam celého rozhovoru s Boženou Jirků a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio