Je česká ekonomika venku z recese, nebo ne? Odpověděla Markéta Šichtařová

5. listopad 2013

V rámci projektu Česko 2023 se zamýšlíme nad budoucností České republiky. Co myslíte, budeme za 10 let stále používat mince a bankovky? Nad touto otázkou se zamyslel také úterní host Radiožurnálu, kterým byla ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomika a statistika jsou prý ohebné vědy a z čísel se dá obvykle vyvodit to, co se nám právě hodí. Těmito slovy hodnotí Markéta Šichtařová vyjádření některých politiků o stavu českých financí.

Největší ekonomická lež je podle ní tvrzení, že se nám stav veřejných financí zlepšuje. „Záleží, jak se na to díváme. Přes PR se dá prodat všechno,“ míní.

Když recesi definujeme čistě číselně jako dva mezikvartální poklesy, tak jsme podle Markéty Šichtařové skutečně z recese venku. Má se však česká ekonomika k světu? „Ne, krizi nemáme za sebou,“ odpovídá.

Čtěte také

Stále jsme ji totiž nedoléčili. „Krize se zrodila v roce 2008 z obrovského zadlužení. A od té doby jdeme ode zdi ke zdi,“ zamýšlí se. Tvůrci hospodářské politiky se podle ní vyděsili a začali konat extrémně. „Je nesmysl hnát se neustále za hospodářským růstem,“ tvrdí a dodává, že i představa o růstu mzdy je největší metla osobního štěstí.

Proč se podle Markéty Šichtařové budou za 10 let stále častěji používat platební karty? A z jakého důvodu si myslí, že druhý důchodový pilíř nedává smysl?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.