Jaromír Bosák: Kam chodím na své hlášky? Do hospody

8. listopad 2013

Jak vidí budoucnost sportu? Překoná někdo světový rekord Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů? Nad těmito otázkami se zamyslel páteční host Radiožurnálu. Byl jím sportovní komentátor České televize Jaromír Bosák.

„Myslím, že ano. Tréninkové metody už budou někde jinde,“ uvažuje Jaromír Bosák a připomíná, že 10 let je poměrně dlouhá doba, i když se nám to na první pohled nemusí zdát. Za 10 let se stane spousta věcí. A známý sportovní komentátor pevně doufá, že nedojde k povolení dopingu. „To by sport nabral úplně jinou dimenzi,“ tvrdí.

A jak vidí budoucnost sportovního komentování? Podle svých slov doufá, že bude mezi komentátory více žen. „Němečtí kolegové z televize Sky připravili soutěž pro ženy a tu nejlepší zaměstnali. Už komentovala několik zápasů. Poslechl jsem si ji a byl spokojený,“ popisuje s tím, že dokázala zápas odlehčit a díky barvě hlasu dala přenosu jiný nádech.

Čtěte také

Když Jaromír Bosák začínal s komentováním, měl představu, jak svou profesi nedělat. Pak se však vrhnul do práce po hlavě a najednou to šlo samo. „Člověk je janek, má pocit, že je třeba diváky bavit,“ vzpomíná. Jedna věc je připravenost, druhá nadstavba. A dnes tvrdí, že méně je více. „Divák nechce být rušen. To je základní pravidlo,“ prozrazuje.

U kterého sportu má problémy s komentováním? Jak se mu komentovalo vedle rozvášněného redaktora z jihu Evropy? A jak mění své názory na sportovní žurnalistiku?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio