Nejde o soutěž, ale o prezentaci, shodují se Bořek Šípek a Pavel Berky o projektu Gypsy Spirit

3. prosinec 2013

Sám soutěžím příliš nevěří, má radši osobní kontakt. Přesto je Bořek Šípek jedním z patronů projektu Gypsy Spirit, jehož cílem je podpora integrace romské menšiny do společnosti. Druhým hostem byl jeden z nominovaných, mladý módní návrhář Pavel Berky. Proč se oba nesnaží uspět za každou cenu? To pověděli Lucii Výborné mezi 10. a 11. hodinou.

„Vše se odehrává v duchu skromnosti, v takovém dobrém spiritu soudržnosti,“ popisuje Bořek Šípek projekt, jehož vysledky se vyhlásí 10. prosince. Známý architekt se podílí na přípravě kulis slavnostního vyhlášení cen Gypsy Spirit. „Jednou jsme udělali scénu plnou židlí. Jednotlivé židle pak dostali ocenění lidé,“ doplňuje k přípravě scény.

Bořek Šípek se dostal ke svému oboru tím, že začínal navrhovat menší věci, na větší, jako na dům, tehdy neměl peníze „Pak přijeli lidé z Itálie, kterým se moje návrhy líbily, a už to začalo. Jde o to být ve správný moment na správném místě,“ popisuje své začátky.

Čtěte také

Uspět v oboru lze podle něj i bez soutěží. „Dnešní doba je složitější, zejména u nás, kde se design ještě tolik neprosadil,“ vysvětluje Bořek Šípek. Jeho slova potvrzuje i Pavel Berky, podle kterého v oděvním designu nejde o soutěž, ale o samotnou prezentaci: „Je dobré jednou za roku ukázat, co děláme a na čem pracujeme.“

Jde mu zejména o kvalitu, nikoliv o laciné ambice a o snahu být za každou cenu vidět. „Nejde o to, zda úspěch přijde zítra, nebo až za dva roky,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio