Jak žijí dětští vojáci v Africe? I o tom mluvila Lenka Klicperová

28. prosinec 2013

„Afrika je láska, o které se dá těžko mluvit,“ tvrdí Lenka Klicperová, novinářka a fotografka, která se právě do tohoto kontinentu zamilovala. „Je vášnivá, nebezpečná a má něco, co vás vždycky přitáhne jako magnet,“ dodává. V sobotu mezi 10. a 11. hodinou si s ní povídala moderátorka Patricie Strouhalová.

Afrika však ukazuje i svou krutou tvář. Aktuálně například v konfliktech v Jižním Súdánu. „Tato země má obrovské nerostné bohatství, ale potrubí vede přes Súdán, což obě země nutí ke kooperaci,“ nastiňuje problematickou situaci Lenka Klicperová.

K tomu se přidávají konflikty mezi dvěma hlavními etniky. „To je dědictví kolonialismu,“ domnívá se. Snad v každém africkém státu bychom našli etnika, která spolu bojovala nebo bojují. A právě to dělá z Afriky nestabilní kout země, kterému není jednoduché pomoci.

Čtěte také

Lenka Klicperová navíc připomíná osud Grace z Ugandy, která se stala dětskou vojačkou. Jak vlastně vypadá výcvik dětských vojáků? Stačí dát dětem do ruky zbraň a poslat je s armádou do útoku. „Je na nich, jestli přežijí, nebo ne. Ti, kteří mají štěstí a přežijí, se učí ohněm,“ nastiňuje.

Jak se dětští vojáci vrací k běžnému životu a dá se to vůbec? S kým Lenka Klicperová ráda cestuje? A kdy se vydala za krokodýly? I to jste mohli slyšet krátce po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio