Sociální média nám umožňují šmírovat ostatní, říká Miloš Čermák

Dříve v tramvaji četl noviny, dnes si otevře mobil a dívá se, co je na Twitteru nového. V roce 1988 se jako student kybernetiky zúčastnil experimentu, který simuloval výpravu na Mars, on sám však svou profesní dráhu nasměroval jinam. „Mým snem bylo vždycky psát,“ říká český novinář Miloš Čermák, který s Janem Pokorným hovořil o sociálních sítích i o své nové knize Lovestory ve výtahu.

„Minulý rok jsem dostal nápad, že bych mohl psát jednu povídku denně s tím, jak dlouho to vydržím. Postupně jsem je zveřejňoval na internetu,“ říká ke své knize Miloš Čermák.

Na webu jeho povídky četly tři až čtyři tisíce čtenářů denně a lidé se ptali, kdy vyjdou knižně. Pokusil se tedy o experiment, který je známý spíše v zahraničí. Rozhodl se vybrat na internetu peníze na vydání knihy od samotných čtenářů.

Čtěte také

„Stanovil jsem si sumu 70 tisíc korun, nakonec se podařilo vybrat dvakrát tolik,“ popisuje český novinář, podle kterého sociální sítě mimo jiné umožňují být v kontaktu s ostatními lidmi ve velkém.

A jaká je negativní tvář sociálních sítí? Facebook má v Česku skoro čtyři milióny aktivních uživatelů. „Pokud by se mělo ukázat, že sociální média budou mít negativní vliv, tak už bude asi těžké s tím něco udělat,“ vysvětluje.

Jak píše Miloš Čermák na sociálních sítích? Čím je fenomén sociálních sítí zajímavý? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio