Beata Rajská: Móda není jen to, co si na sebe vezmou celebrity

22. leden 2014

Na nejvíce nápadů a projektů přichází ráno a při řízení automobilu. „Můj život je móda, když přijde první klient, tak ožívám. Ale také se zamýšlím nad mnoha jinými věcmi,“ říká módní návrhářka Beata Rajská. Její láska k filozofii ji přivedla k napsání knihy Ústřižky Beaty Rajské. I o tom hovořila s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Móda je fenomén. Dává vám mnoho informací o době, umění, ale i o psychologických rysech a charakteru člověka,“ říká návrhářka, která vystudovala historii.

Ve své knize Ústřižky Beaty Rajské se snaží čtenáři nastínit, co to ve skutečnosti móda znamená, že nejde jen o pouhou povrchní záležitost světa celebrit. Vnímá také, že se za posledních dvacet let v módě u nás mnohé změnilo. „Vracíme se k řemeslu a k hodnotám, lidé nemají zájem pouze o komerční věci,“ míní Rajská.

Čtěte také

Pro módního návrháře je důležité sledovat, co se kolem něj děje. To, jak vnímá svět, se totiž projeví i na jeho kolekcích. Pro ni samotnou bylo osudové setkání s Afrikou a lidmi, kteří tam žijí. Chtěla jim nějak pomoci, a tak začala právě v Africe šířit krejčovské řemeslo – tedy co ona sama umí nejlépe.

„Tato zkušenost mi dala nové poznání, že lidé mohou být šťastní i bez mnoha věcí, které mají kolem sebe. Afrika mne opravdu osvobodila,“ nastiňuje.

Co zažila v Africe? O čem všem píše ve své knize a jak se dívá na svět? Jakým směrem půjde móda? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio