Kardiochirurgové o transplantacích srdce: Vracíme lidi do co nejnormálnějšího života

26. leden 2014

Uplynulo 30 let od první úspěšné transplantace lidského srdce. „V té době mi bylo 11 let a měl jsem úplně jiné zájmy,“ vzpomíná kardiochirurg Ivan Netuska, který dnes vede Kliniku kardiochirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Ke kardiochirurgii se dostal pouhou náhodou. „Nejdřív jsem směřoval k neurochirurgii,“ popisuje s tím, že na oddělení nebylo místo. Brzy se proto zaměřil na cévy, rozhodl se dát šanci kardiochirurgii a podle svých slov nelituje, protože operace jsou sice někdy náročné, ale příjemné. „Vracíme lidi do co nejnormálnějšího života,“ vysvětluje.

Čím to, že čeští lékaři patří v transplantacích srdce mezi špičku? Podle Ivana Netuky nahrává dobrým podmínkám legislativa, která předpokládá, že každý souhlasí s dárcovstvím orgánů. „Pokud ne, musí se zaregistrovat. To je situace zcela opačná než třeba v sousedním Německu,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Moderátorka Patricie Strouhalová se během rozhovoru s Ivanem Netukou spojila také s kardiochirurgem a primářem Petrem Neužilem z Nemocnice Na Homolce. Právě v té došlo k použití unikátního kardiostimulátoru, který mění zažité postupy v léčbě aritmií.

Jak? Proč stoupá počet pacientů s vrozenými srdečními vadami? A jak vypadala první transplantace srdce v Česku? Také to jste mohli slyšet ve vysílání Hosta Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio