Jak vypadá práce astronoma v Ondřejově? Adrenalin nečekejte, popisuje Jiří Borovička

22. únor 2014

K naší planetě se blíží asteroid, který má podobnou dráhu jako čeljabinský meteor, který dopadl na Zem před rokem. Podle Jiřího Borovičky z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který vede pracoviště v Ondřejově, jde o pouhou náhodu.

Před rokem dopadl na území Ruska meteor. Podle Jiřího Borovičky o něm vědci předem nevěděli, protože přiletěl z denní oblohy. Byl tedy neviditelný a nemohl být objeven. „Začal zářit v atmosféře. A to bylo poprvé, kdy byl pozorovatelný,“ vzpomíná s tím, že šlo o poměrně významnou událost. Nebezpečný sice tento meteor byl, ale nijak dramaticky. Zároveň připomíná, že úlomky meteoritů si odvezou někteří sportovci ze Sochi ve zlatých olympijských medailích.

Čtěte také

V Ondřejově se zabývá především výzkumem meziplanetární hmoty. „Není to adrenalinová práce. Většinou se nic neděje, ale nikdy dopředu nevíme, co se udá,“ popisuje. „Někdy se stane, že přijdu do práce a je poprask, protože se něco zajímavého přihodilo,“ dodává.

V jeho práci jde především o čas. Když kamery zachytí dopad vesmírného tělesa, je třeba začít rychle počítat. „Je zajímavé najít meteority, které dopadly na Zem, zjistit jejich složení, vypočítat fyzikální vlastnosti při průletu nebo jejich rozpad,“ vysvětluje.

Čeljabinský meteorit

Proč byl čeljabinský meteor nakonec označen za planetku? A kolik procent oblohy astronomové vlastně sledují? Také na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio