Pokud se na vás rozběhne gorila, neutíkejte! radí primatoložka

4. březen 2014

Hrozbou pro lidoopy je mýcení pralesa, těžba, politická nestabilita v zemi, ale zejména přenos nemocí. „Největší hrozbou jsou respirační onemocnění. Důležité je, jak se člověk v domovském prostředí goril pohybuje, někdo nosí i roušky,“ vysvětluje primatoložka Klára Judita Petrželková, která zkoumá život lidoopů ve Středoafrické republice. A právě o tom hovořila s moderátorkou Lucií Výbornou.

Ve svých začátcích – během magisterského studia na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně – odjela do Kamerunu. Tam zjistila, že s gorilami to nebude tak jednoduché – kromě těch, co jsou na lidi zvyklé, existují totiž i nehabituovaní lidoopi.

„Zjistila jsem, že žádnou gorilu neuvidím, maximálně hnízdo. Nakonec se mi podařilo jednu uvidět, stála za křovím, stopař s mačetou mi ukazoval černou tečku, která zařvala a utekla,“ říká s tím, že ani tato zkušenost ji neodradila. „Lidoopy mne baví hledat i na základě nepřímých stop, a pak je studovat,“ nastiňuje.

Čtěte také

Přiblížit se ke gorile na více než na sedm metrů lze pouze u komunit, které jsou habituované již delší dobu – lidé jim podávali banány či cukrovou třtinu. „Měla jsem štěstí, že jsem pracovala s komunitami lidoopů, kteří nebyli přehabituovaní. Už jenom takové přátelské bouchnutí od gorily vám může uškodit,“ vysvětluje.

A pokud se proti vám rozběhne gorila, tak nejlepší je neutíkat. Když se nehýbete, tak vás nebere jako hrozbu, na rozdíl od takového slona. Proto je lepší jít do pralesa s průvodcem. „Oni vidí to, co já nevidím, například slony a hady,“ vysvětluje s tím, že jak je slon velký, tak může být v pralese neviditelný.

Co je největší hrozbou pro lidoopy v Africe? Jací jsou afričtí domorodci? A jak nejlépe pomáhat Africe? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio