Nevěstince byly dříve i místem společenského setkávání, říká autor knihy o historii prostituce

5. březen 2014

K majitelům nevěstinců na přelomu 19. a 20. století patřili po skončení služby pro stát i konfidenti a policisté, kteří s tímto prostředím přicházeli do styku. „V nevěstincích se vyskytovaly kriminální živly, což byla příležitost pro státní aparát, aby získal nad těmito lidmi kontrolu. Proto dával takové trafiky vysloužilým policistům,“ vysvětluje redaktor a editor Josef Schwarz, spoluautor knihy Nevěstince a nevěstky, který byl hostem moderátorky Lucie Výborné.

S nevěstinci v dobách monarchie i za první republiky se pojí různé příběhy. Například bývalý detektiv Emanuel Kaucký začal provozovat nevěstince pro zahraniční klientelu a získal velký majetek. „Otazníky visí nad známou prostitutkou Tonkou Šibenicí, která se vyskytuje v literárních příbězích – nikdo neví, co je fikce a co skutečnost,“ vysvětluje Josef Schwarz.

Majitelé méně známých nevěstinců většinou končili špatně, topili se v dluzích nebo páchali sebevraždu. Naopak, příhody z luxusních podniků jsou spojené se známými osobnostmi.

Čtěte také

„Do podniku U červeného páva chodil komponovat podle dostupných pramenů skladatel Gustav Mahler. To je však potřeba chápat v dobovém kontextu.“ podotýká Josef Schwarz s tím, že nevěstince nepatřily pouze k místům rozkoše, ale i k prostředí společenského setkávání a možnosti uvolnit se od všednodenních starostí.

A jak to bylo dříve s legalizací prostituce? „Na přelomu 19. a 20. století platily zákony, které nastavovaly pro provozování nevěstinců určitá pravidla,“ nastiňuje. V roce 1922 pak aboliční zákon nevěstince rušil – stát chtěl problém prostituce vyřešit tím, že chtěl pečovat o vzdělání nevěstek. „Nakonec se z toho stal ještě větší problém, než byl v dobách monarchie,“ doplňuje.

A jak je tomu dnes? „Snaha regulovat prostituci je odsouzena k neúspěchu. Stav, ve kterém se prostituce nachází nyní, není právně uchycený,“ uzavírá Josef Schwarz.

Jaké byly osudy majitelů nevěstinců a nevěstek? Odkud se lehké ženy rekrutovaly a kolik peněz si vydělaly? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio