Ráda bych někdy moderovala pořad v rádiu, říká vozíčkářka Tereza Vodičková

7. březen 2014

V dětství měla mozkovou obrnu, na invalidním vozíčku jezdí od malička a v rodině cítí velkou podporu. V jejích jedenácti letech jí lékařka řekla, že kvůli handicapu nic nedokáže, že se nedostane na žádnou vysokou školu. To ji neodradilo a nyní studuje třetím rokem veřejnou správu na Metropolitní univerzitě v Praze. „Nemůžeme soudit budoucnost člověka, kterého vidíme hodinu,“ říká vozíčkářka Tereza Vodičková, která byla hostem moderátorky Lucie Výborné.

Má za sebou několik operací nohou a od dětství jezdila do lázní na rehabilitační pobyty. „Mám skvělou fyzioterapeutku, která pro mne vymýšlí cviky, abych se někam posunula,“ vysvětluje.

Nedávno se jí podařilo postavit se na vlastní nohy, což byla zpočátku bolestivá zkušenost. „Pro člověka, který od začátku sedí, je to nezvyk. Pohled na svět je ale jiný a krásnější, máte vyšší rozhled, než z vozíku,“ popisuje s tím, že na ztuhlé nohy jí od dětství pomáhá hipoterapie. „Mám koně velice ráda,“ nastiňuje Tereza Vodičková.

Na vysoké škole žije studijním životem, podobně jako ostatní studenti. „Na zkoušku se musím naučit, prostě mne to nemine, ale jsem strašně šťastná, že tam můžu studovat. Profesoři jsou fajn,“ dodává.

Čtěte také

Tereza Vodičková tráví každý čtvrtek v Klubu pro všechny generace v Ústí nad Labem, kde rozjíždí fundraising – snaží se sehnat peníze na provoz klubu, aby mohli pořádat akce, koncerty nebo si povídali se zajímavými lidmi. „Oslovili jsme blízké organizace a firmy. Doufám, že se v tomto oboru v budoucnu uplatním,“ říká.

Sehnat práci pro člověka na vozíku je ale obtížné. „Když řeknete, že jste na vozíku, tak motivace vás zaměstnat je ještě menší, než kdybyste byla zdravá,“ vysvětluje. A jaké libovolné zaměstnání by si sama nejraději vybrala? „Bavilo by mne moderovat nějaký pořad v rádiu. Radiožurnál poslouchám od šesti let,“ usmívá se Tereza Vodičková.

Tereza Vodičková, studentka a vozíčkářka

Pavlína Techlová z občanského sdružení Asistence potvrzuje, že zaměstnávání osob se zdravotním postižením se neodvíjí podle toho, zda je, nebo není krize. „Záleží hodně na motivaci firem a zaměstnavatelů, zda jsou sociálně odpovědní, zda je to pro ně prestiž, nebo využívají pouze povinný podíl zaměstnávání zdravotně postižených lidí,“ podotýká.

Co vše obnáší život na vozíčku? Jak obtížné je sehnat práci pro vozíčkáře? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.