Okolo Libušína se probudilo doslova národní obrození, tvrdí Jindřich Ondruš

13. březen 2014

Vyhořelý Libušín nebyl jen architektonickou památkou, ale také místem, kde se lidé scházeli k oslavám. O obnově této unikátní stavby mluvil ve čtvrtečním Hostu Radiožurnálu ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

Architekt Dušan Jurkovič a stavitel Michal Urbánek po sobě na Pustevnách zanechali působivé stavby citlivě zasazené do krajiny, což dokládá i Jindřich Ondruš. „Libušín sloužil jako jídelna. Pak tu stojí také hotel Maměnka nebo valašská zvonička,“ popisuje.

„Máme fotky a dokumentaci,“ vrací se v rozhovoru Jindřich Ondruš k myšlence rekonstrukce chaty. Za nejdůležitější však považuje etapu plánování – jak stavbu dispozičně obnovit, aby se výsledná budova blížila původní památce. „Chceme se obklopit odborníky, kteří tyto postupy ovládají,“ plánuje.

Jak došlo k požáru Libušínu? Jindřich Ondruš zatím přiznává, že příčina vznícení ohně je nejistá. „Vyšetřovatelé prošetřují několik možností. A že by šlo o úmyslné zapálení? To je představa, se kterou se nemůžu srovnat,“ vysvětluje a připomíná, že na obnovu chaty přispívají i posluchači Českého rozhlasu.

Kolik už Valašské muzeum v přírodě vybralo peněz? A co čeká Libušín v následujících týdnech? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio