Na naše publikum nebudeme machrovat, slibuje šéf Národního divadla Brno Martin Glaser

15. březen 2014

Do funkce ředitele Národního divadla Brno nastupoval minulý rok v listopadu v nelehké situaci – zaměstnanci byli po konfliktních peripetiích, které museli přestát, frustrovaní. „Víra v to, že dělat divadlo v Brně má smysl, je dost pochroumaná. Věřím, že budu mít dost síly to změnit,“ přiznává Martin Glaser, který byl hostem moderátorky Patricie Strouhalové.

Brněnské divadelní prostředí a tamní atmosféru Martin Glaser teprve poznává. „Převzetí tak složitého organismu, jako je Národní divadlo v Brně, mi zabírá dost času. Zatím jsem byl snad na jediném představení mimo naše divadlo,“ říká Martin Glaser, který věří, že ho v místních galeriích a divadlech čekají zajímavá setkání.

Divadlo 21. století by podle něj mělo být odpovídající době a hrát to, co lidé žijí, mělo by počítat s estetickou zkušeností lidí. „Divadlo není muzeum. Permanentní volání, že ‚my byli zvyklí, že to děláme takhle‘, mne rozčiluje,“ nastiňuje Glaser.

Čtěte také

On sám věří, že se mu podaří přesvědčit konzervativní brněnské publikum o tom, že i nově zpracované představení může být zajímavé. „Do divadla stojí za to se vypravit, i když je představení uděláno jinak, než jak to diváci viděli před deseti lety,“ vysvětluje.

Lidé podle něj čekají zážitek, ale nechtějí být obětí nějakých experimentů. „Rozhodně nebudeme na naše publikum machrovat. Současné moderní divadlo v Čechách skomírá na to, že jsme příliš pyšní vůči divákovi, že na něj nebereme ohledy,“ vysvětluje Glaser, který zároveň dodává, že se divákovi nebude chtít nijak podbízet.

Co vše plánuje Národní divadlo v Brně? Jaké by mělo být divadlo dnes? Co vše obnáší práce ředitele divadla? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio