Tragédie se v divadlech dnes moc nehrají, lidé to nechtějí, říká herec Radek Holub

17. březen 2014

Považuje se spíše za pozorovatele a z toho si bere inspiraci pro své povolání. „Přes den vůbec nemluvím, to až když přijdu do divadla nebo do rádia,“ říká se smíchem herec Radek Holub, kterého televizní diváci nedávno mohli vidět například v seriálech Čtvrtá hvězda a První republika. Nejenom o filmu a o divadle mluvil s moderátorkou Lucií Výbornou.

Hláška „body pro tebe“, kterou říká Uran v podání Radka Holuba v seriálu Čtvrtá hvězda, již téměř zlidověla. „Lidé, kteří koukají na Čtvrtou hvězdu, tak se nedívají na První republiku, a naopak. Takže jsem vlastně na obou stranách pólů,“ usmívá se herec.

Televizní seriály a filmy považuje za součást své profese, bližší je mu ale divadlo, které je podle něj tou nejkrásnější prací pro herce. „Divadlo se musí dělat jinak než film, protože v divadle se vše musí stihnout do dvou hodin. Ve filmu má herec menší podíl práce, tým je obrovský,“ vysvětluje Holub, který přiznává, že zatím nehrál žádnou postavu, ať už kladnou nebo zápornou, která by ho nebavila.

Čtěte také

Jeho hlas trochu posmutní, když vysvětluje, že na jeho oblíbené tragédie dnes diváci příliš nechodí, protože hledají v divadlech spíše humor a dobrou náladu. „Všichni Shakespeaři se z divadel stáhli, Othello se hrál rok a nechodili lidi, Čechov se už také nehraje,“ říká Radek Holub.

Jak vzpomíná na své herecké a filmové kolegy Radek Holub? Co vše obnáší práce v divadle a kterou divadelní roli má nejraději? A jak se daří jeho rodině? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

autor: prh
Spustit audio