Letadlo může zmizet stejně, jako když se ztratíme v metru, míní zkušený pilot Ladislav Keller

21. březen 2014

Teorií o tom, jak zmizelo letadlo malajských aerolinií, je nespočet. Letecký publicista a zkušený pilot Boeingu 737 Ladislav Keller se přiklání k možnosti nezákonného činu, jinými slovy teroristické a předem připravené akci. „Změnit trasu letadla na opačnou stranu, než původně letělo, není náhodná záležitost. Ten, kdo to provedl, byl někdo z řad cestujících, nebo to byli piloti,“ říká Ladislav Keller, který byl hostem moderátorky Lucie Výborné.

Pokud se na případné teroristické akci podílel někdo z cestujících, tak by musel donutit posádku, aby změnila trasu – říci pilotovi, kudy a kam chce letět, aby to naprogramoval do počítače. To však dnes není tak jednoduché. „Dveře do kabiny pilota za letu musí být zavřené a uzamčené. Pokud chce stevardka dovnitř, tak posádce musí zavolat. A pokud by jí únosce držel nůž na krku, tak ho uvidím na kameře a neotevřu, “ vysvětluje zkušený pilot.

V těchto situacích je podle něj hlavní zásadou dveře neotvírat, i kdyby někdo vyhrožoval bombou. „Když ho tam pustíte, tak jsou všichni mrtví. Když ne, tak existuje šance, že to někdo přežije,“ vysvětluje s tím, že každý pilot má u sebe postupy, co má dělat v případě, že se terorista dobývá do kabiny. „Při nedodržení těchto postupů by se ale někdo do kabiny opravdu mohl dostat,“ připouští.

Čtěte také

A jak je možné, že se může v dnešní době satelitů a sledovacích zařízení letadlo jen tak ztratit? „Je to stejné, jako když se ztratíme v metru,“ míní Keller, který dodává, že nad Evropou se letadlo může ztratit obtížněji vzhledem k velkému provozu. „Jakmile letadlo neodpovídá dispečerovi, tak se zvedají stíhačky a jdou se podívat, co se s letadlem děje,“ popisuje.

Nad oblastí Malajsie ale tak velká frekvence letů není. Navíc, sledovací zařízení lze podle Kellera pouhým otočením malého knoflíku v letadle vypnout.

Jaké jsou dnes možnosti sledování a stopování letadla? Co si pilot Ladislav Keller myslí o zmizení malajského letadla? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio