Jako žena různých tváří – každá změna má jinou odezvu, říká o stanici Dvojka Jaromír Ostrý

12. duben 2014

Když do brněnského rozhlasu v roce 1973 jako mladík nastoupil, tak potkal Karla Högera a další osobnosti, které tvořily slavná rozhlasová šedesátá léta. A od té doby zůstal rozhlasu věrný. „Rozhlas je láska, kterou nemůžete opustit. V televizi vidíte všechno, ale to já vidět nechci, rád doufám v něco lepšího. A to přináší právě rozhlas,“ říká ředitel Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín Jaromír Ostrý, který byl hostem moderátorky Patricie Strouhalové.

Asistent režie, slovesný režisér, režisér ozvučení pořadů, moderátor, dokumentarista, šéfredaktor a nyní ředitel. To jsou profese, kterými si Jaromír Ostrý za celou dobu svého působení v rozhlase prošel. „Ta nejsvobodnější léta jsem zažil v době, kdy jsem byl režisérem ozvučení pořadů – v pátek jsem vyfasoval texty a v archivech k nim hledal vhodnou hudbu,“ popisuje Jaromír Ostrý.

Rád také vzpomíná na období v Praze, kdy šéfoval rozhlasové stanici Dvojka. „Čtyři roky v Praze byly dramatické a krásné. Dvojka je jako žena různých tváří, každá změna, kterou jsme udělali, vyvolala reakci určité části publika této stanice,“ popisuje.

Čtěte také

Změny v rozhlase jsou podle něj důležité, ale je potřeba znát publikum. To bylo problémem právě u plnoformátové stanice Dvojka, která má mnoho posluchačů pro různé pořady. „Posluchače je potřeba vtáhnout do hry. Budoucnost médií je v tom, že posluchači budou sami přispívat do média, které bude součástí jejich života,“ vysvětluje Jaromír Ostrý pojem aktivního posluchače.

Mgr. Jaromír Ostrý - šéfredaktor ČRo 2 - Praha

Na rádiu je zajímavé především to, že navazuje kontakt s každým posluchačem. „Český rozhlas vymyslel ještě před Facebookem auditivní sociální síť, kde se lidé scházejí a vyměňují si své zkušenosti, případně svoje lásky,“ míní.

Jak se připravoval pořad Toulky českou minulostí a jak probíhá natáčení pořadu Stříbrný vítr? A proč je rádio jako médium zajímavé? V rozhovoru mezi 10. a 11. hodinou jste také mohli slyšet zábavný úryvek z natáčení ve studiu, který vybral sám Jaromír Ostrý.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.