Jak může Západ pomoci na Ukrajině? Stabilizovat bankovnictví, odpovídá Aleš Michl

14. duben 2014

„Pro ekonomiku je klíčové, zda se nebojíte o své peníze a věříte bankám,“ říká ekonom Aleš Michl, podle kterého případná plynová krize na Ukrajině Evropu neovlivní. „Problém s důvěrou v ekonomiku je horší než jakýkoliv konflikt. Jak nemůžete zaparkovat, když jedete nakupovat, tak to tak špatné není,“ vysvětluje ekonom Aleš Michl v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Podle Aleše Michla by Rusko stálo zejména samo proti sobě, pokud by začalo utahovat kohoutky. „Z Ameriky můžete mít levnější plyn. A to je právě tím nakopávacím mechanismem v ekonomice,“ říká.

Levnější elektřina a plyn pro lidi a firmy je podle Aleše Michla základním předpokladem pro oživení z recese. „Nejdříve musíte zlevnit náklady. Pak banky musí nabídnout levné financování, abyste mohli nakoupit nový stroj a rozšířit továrnu. To se dnes podniky bojí udělat, což je důvod, proč se ekonomika zadrhla,“ vysvětluje.

Čtěte také

Důležité také je, aby se peníze půjčené v bance nějak zhodnotily. „Jestli Západ může pomoci na Ukrajině, tak aby tam bylo stabilní bankovnictví, možnost standardně si půjčit, pokud máte nápad na podnikání a chcete rozdrtit konkurenci,“ vysvětluje.

Ekonom Aleš Michl

Důležitá je podle něj také situace na pracovním trhu. „Pokud budou mít lidi práci v nejchudších regionech, tak se něco zlepší,“ nastiňuje.

Jak hodnotí krok ČNB na oslabení měny? Co je nejdůležitější pro oživení ekonomiky? Jak je na tom s vývojem hospodářství Česko? A jak pomoci na Ukrajině? O tom všem hovořil Aleš Michl mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio