Navonění lidé jsou cítit občas hůře než bez parfému, míní etolog Jan Havlíček

18. duben 2014

Vůně patří k intimním smyslům a hraje velkou roli zejména v erotické přitažlivosti. „Často slýcháme od žen, že někdo vypadal přitažlivě, ale nevoněl, což se nedalo překročit,“ vysvětluje etolog Jan Havlíček, který zkoumá úlohu čichu v mezilidské komunikaci. Vůně a pachy ale mohou pomoci například při diagnostice nemocí. Více prozradil Jan Havlíček v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Nemáme žádné kategorie pro čichové vjemy jako například u sluchu tóny nebo barvy zvuku. U vůní a pachů je to obtížné,“ říká Jan Havlíček, která ale dodává, že například vinaři nebo ochutnávači sýrů mají percepční kola, podle nichž rozhodují, jakou kvalitu sýry nebo víno mají.

Rozpoznávat vůně může být dobrou pomůckou i ve zdravotnictví. „Například lékaři u novorozeněte se syndromem javorového sirupu rychle zahájí specifickou dietu, jinak by mohl být poškozen mozek dítěte,“ vysvětluje.

Čtěte také

Známe také celou řadu způsobů, jak využívat vůně v marketingu. „V pražském metru jsou umístěny pekárny tak, aby vůni pečiva lidé cítili už na eskalátorech. Když vyjedete nahoru, tak saháte do peněženky, aniž byste měli hlad,“ popisuje.

A podobně je to u parfémů – mohou překrýt naší tělesnou vůni? „Po celé řadě experimentů jsme zjistili, že tělesná vůně je s parfémy v interakci. Jinak by lidé voněli podobně,“ nastiňuje s tím, že někteří lidé voní po parfému dokonce hůře než bez parfému.

Etolog Jan Havlíček zkoumá úlohu čichu v mezilidské komunikaci

Lze vyčistit čichové receptory? Jak velkou roli hraje vůně v partnerských vztazích? A jak se mění čichové vjemy při užívání hormonální antikoncepce? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio