Chcete zhubnout? Pracujte na sobě, vyzývá výživový poradce

3. květen 2014

Počítáte kalorie, držíte různé diety a stále máte pocit, že na vás zaručené triky a návody na zhubnutí nefungují? Nejen vám poradil ve vysílání Hosta Radiožurnálu dietolog a výživový konzultant Petr Fořt.

Začněme od začátku. Existuje vůbec něco jako skutečně zdravá strava? Podle Petra Fořta toto označení pokulhává. „Každý by měl hledat svůj vlastní stravovací plán, který mu bude vyhovovat,“ vysvětlil v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou, která se s ním spojila po rozhlasových linkách do Českých Budějovic.

Čtěte také

Hubnutí není jen fyzická záležitost. Podle Petra Fořta musí být za rozhodnutím uvědomění, že pro sebe chceme něco udělat. „Řešení obezity znamená, že zhodnotíte, v jakém jste zdravotním stavu,“ zdůrazňuje. Obézní člověk je totiž kandidátem na velmi nepříjemná onemocnění, která mu můžou zkrátit život.

Důležitá je prevence. „Ta znamená aktivní životní styl,“ tvrdí Petr Fořt s tím, že nesmíme podlehnout komerčním tlakům, například velikosti porcí v restauracích nebo nabídce polotovarů v supermarketech. To všechno nás tlačí někam, kde bychom být neměli. „Musíte být aktivní. Ne si sednout k televizi s lahváčem a čekat, až manželka přinese bůček,“ míní.

Co si myslí Petr Fořt o syrové stravě, která je v současné době módní? Proč kritizuje paleotickou dietu a jiné styly? Z jakého důvodu je zastáncem občasného půstu? A jak se stravují sportovci? I to jste mohli slyšet po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio