Chcete být dobrým moderátorem? Nic nepředstírejte, radí Jan Rosák

5. květen 2014

Aby byl člověk dobrým rozhlasovým hlasatelem, musí být sám sebou. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká oblíbený rozhlasový a televizní moderátor Jan Rosák. „Člověk by před mikrofonem neměl nic předstírat – měl by být sám sebou. Posluchač to pozná,“ zdůrazňuje.

Když prý poprvé slyšel svůj vlastní hlas, byl zděšený. „Nečekal jsem, že ze mě půjde něco takového, člověk se opravdu slyší jinak,“ vzpomíná. „Že bych se svým hlasem mohl něco dělat, jsem si uvědomil až na gymnáziu.“

Společně se svými kamarády se zúčastnil castingu na jakýsi film. Ten mu sice nevyšel, pan režisér mu však dal jednu věšteckou radu: „‚Máš pěkný hlas, měl bys to zkusit jako hlasatel v rozhlasu,‘ řekl mi tehdy,“ vybavuje si Jan Rosák.

Jak se nestát pouhou mluvící figurínou? To je otázka, která trápí snad každého dobrého moderátora. „Měl jsem pár kolegů, kteří k mikrofonu přistupovali s papírem v ruce a s druhou rukou zavěšenou na boltec ucha – aby se slyšeli,“ potvrzuje Jan Rosák.

Jan Rosák, známý moderátor

On sám prý podobnému pokušení nikdy nepodlehl. Byť si je vědom toho, že s dobrým hlasem se dá leccos podniknout… „Jakýsi rozhlasový recenzent se jednou dokonce nechal slyšet, že někteří lidé by na svůj hlas měli mít zbrojní hlas,“ směje se muž, který moderuje rozhlasovou talkshow Tandem a pořad Šťastnou cestu na ČRo Dvojce.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio