Na problémy s pamětí vyzrajete absurdními příběhy, radí trenér Školy paměti

9. květen 2014

Máme problémy se zapamatováním, nebo jsme jen zbytečně roztržití? „Když trénujete, můžete zlepšit svou přirozenou paměť,“ je přesvědčen Jakub Pok, trenér Školy paměti. Jak tedy rozhýbat línou paměť?

Jakub Pok nepotřeboval diář ani poznámky na to, aby v pátek trefil do studia Radiožurnálu. To vše však vyžaduje trénink. „Výsledky vstupního testu paměti nebyly nijak fantastické,“ vzpomíná na dobu před 15 lety, kdy začal s trénováním mozku.

Čtěte také

„Učil jsem se cizí jazyk a nechtěl výukou strávit dalších deset patnáct let,“ popisuje hlavní důvody, které ho přivedly k paměťovým tréninkům a novým technikám zapamatování. Dnes tvrdí, že když člověk ví, jak s pamětí pracovat, může se 24 lekcí naučit za šest až osm měsíců. Důležitá je podle něj především pozorovací schopnost.

Často za ním přicházejí lidé, kteří tvrdí, že v 15 nebo 20 letech měli paměť mnohem lepší. „Okolo 30. roku si do paměti přestáváme aktivně ukládat. V té době je dobré se věnovat tréninku,“ domnívá se.

Jakub Pok, trenér Školy paměti

Jak si zapamatovat slovíčka? Mají lepší paměť ženy, nebo muži? A jak zvládnout přípravu na maturitu? Také na to se ve vysílání ptala Patricie Strouhalová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio