Báňský záchranář Josef Kasper: Nikdo z nás si nepřipouští, že tam dole zůstane

28. květen 2014

„Pokud v dole zůstane horník bez kontaktu, musí se spoléhat jen na nás. Záchranný přístroj mu vydrží padesát minut,“ nastiňuje ředitel Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě Josef Kasper. K poslednímu vážnému výbuchu došlo v roce 1990, kdy zemřelo v dole 30 horníků. „Od té doby se bezpečnostní opatření zlepšilo,“ vysvětluje Josef Kasper, který byl kvůli pracovní vytíženosti Hostem Radiožurnálu po lince z Ostravy.

Každý horník si musí do práce brzy ráno přivstat. Nějakou dobu mu totiž trvá, než se dostane dolů do dolu, tedy do obrovské továrny pod zemí, která leckdy obsahuje i 100 kilometrů chodeb. „Horníci dnes pracují s novou technologií, sem tam se sbíječkou. A to je velký nápor na elektroniku,“ vysvětluje Josef Kasper.

Čtěte také

Bezpečnostní standardy jsou proto velmi přísné – až 500 analyzátorů plynu kontroluje nahoře dispečer. „Záchranáři musí vše sledovat a na případnou situaci reagovat, “ říká s tím, že nejvíce nebezpečné jsou plyny, které se mohou samovznítit. „Na analyzátoru vidíte, že teplota stoupá. Záchranáři pak chodí s kamerou a odebírají vzorky, aby našly zdroj,“ popisuje.

Šachet dnes ubývá, a s tím se početně zmenšuje i báňský záchranářský sbor. Každý ze záchranářů, kterých je v Česku celkem 1300, si musel projít desetidenním kurzem, ale také dvouletou praxí v dole. „Za celou dobu jsem si nikdy nepřipustil, že bych tam dole zůstal. Když jsem jednou měl na kahánku, tak jsem si uvědomil, že mám doma rodinu, “ dodává.

Důlní záchranáři jdou do akce

Jak probíhají záchranné práce v dolech?Jaké jsou nejnebezpečnější doly ve světě? A jak velkou zátěží je práce horníka pod zemí? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.