Jak se vychovává dítě s Downovým syndromem? Je to zkouška vztahu, uznávají rodiče

3. červen 2014

Do studia Radiožurnálu měli přijít dva hosté, ale nakonec dorazili tři, i když jeden z nich se do vysílání příliš nezapojil. Manželé Lenka a Tomáš Hečkovi s sebou vzali také svou poslední dceru, pětitýdenní Antonii. Děti však mají tři a prostřední Anežka žije s Downovým syndromem.

„Diagnózu jsme se dozvěděli až po porodu, a tak jsme nemuseli řešit nátlak na ukončení těhotenství,“ popisuje Lenka Hečková.

„Neváhali jsme ani vteřinu. Nepřemýšleli jsme o možnosti, že bychom si Anežku nenechali,“ dodává Tomáš Hečko.

Anežka byla podle nich docela normální dítě. „V porodnici jsme neviděli rozdíly, proto jsem tomu nechtěla uvěřit,“ vzpomíná Lenka Hečková. Když jim lékaři řekli, že by právě jejich dítě mohlo mít Downův syndrom, byli v šoku. „Ale myslím, že jsme se s tou informací rychle srovnali,“ dodává.

Čtěte také

A co je v porodnici nejvíc rozčílilo? „Lékaři podávají často zastaralé informace. Tvrdí, že jsou děti nevychovatelné a nevzdělatelné,“ zmiňuje Lenka Hečková. Podle ní je ve společnosti stále tlak na dání dítěte s Downovým syndromem do ústavu.

I proto vznikla Společnost rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem. Jak funguje? A kolik dětí s Downovým syndromem se v Česku narodí? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio