V jakém stavu jsou české řeky? Odpovídal Bohumír Jánský, který objevil prameny Amazonky

15. červen 2014

„V pramenné oblasti Amazonky odtálo již pět ledovců, mění se režim vodního toku,“ říká geolog, hydrolog a objevitel skutečných pramenů Amazonky Bohumír Jánský, podle kterého tání ledovců patří ke světovým problémům. „Když vlna tání odezní, tak průtoky klesají, což postihne výrazně ekosystém,“ nastiňuje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Bohumír Jánský připouští, že objevení pramenů Amazonky patří ke geografickým „nej“, ale stále je co objevovat objevovat. „Neznáme řadu zajímavých míst. Tak například v Brazílii u venezuelských hranic jsou stolové hory, kde nebyla noha západní civilizace,“ říká.

A kterým velkým hrozbám lidstvo čelí? Do budoucna se musí začít řešit problém se zásobami vody. Není dobré, jakmile ubývá voda v přehradě,“ varuje Bohumír Jánský s tím, že například v Česku bychom měli vytvořit systém menších vodních ploch a zadržovat vodu v krajině.

Čtěte také

Stejně tak bychom měli sanovat sídla, která mají méně než dva tisíce obyvatel a kde nejsou čistírny. „Vyčistili jsme velké a střední toky, což je úžasné, ale to samé musíme udělat s malými potoky,“ dodává.

A jak je to s kvalitou naší vody? „Když se vrátím z ciziny, například ze Španělska nebo Itálie, a napiji se naší vody, tak si vždy pochutnám,“ usmívá se.

Jak žijí domorodci u pramenů Amazonky? Jak nejlépe nalézt pramen řeky? A co způsobuje tání ledovců? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnál.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.