Před sportováním jezte jáhlovou kaši s čerstvou zeleninou, radí výživový poradce Ivan Rybařík
Celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a neperlivá voda – tak to vše patří k energeticky vyváženému stravování. Pokusili jste se někdy jít touto cestou? Výživový poradce a trenér cyklistiky Ivan Rybařík díky správné stravě vyhrál závod Crocodile Trophy v australské buši. „S každým jednotlivým talířem jsem se cítil lépe a lépe, ale nejde o extrém, nehladověl jsem,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.
Ivan Rybařík maso ze svého jídelníčku nevylučuje, sám si pochutnává na domácí krůtě, ale dává přednost kvalitní rybě. „Jde o to pochopit, co jednotlivé maso v těle člověka udělá, například svíčková, guláš nebo párek v rohlíku,“ nastiňuje.
Svým klientům radí, jak se správným jídelníčkem dostat do vyváženého stavu. „Nejdříve posoudíme člověka z hlediska komplexu, a pak mu poskládáme jídelníček. U lidí se zdravotním problémem je potřeba radikální změna, ale těm, kteří se chtějí zlepšit ve sportu, děláme stravu barvitější,“ vysvětluje.
On sám pomocí kvalitního jídla dobře vyčistil své tělo a v roce 2012 vyhrál závod Crocodile Trophy, takzvaný Dakar na kole. „Výživa byla v mé kariéře tahounem, potřeboval jsem výsledky, abych se uživil. Založil jsem koncept správné stravy a nyní se ho snažím předávat,“ vysvětluje s tím, že vítězstvím není jenom první místo v závodě, ale také vůle jít si po práci zaběhat.
Jak by měla vypadat správná výživa? Jak se Ivan Rybařík dostal díky jídelníčku ze zdravotních problémů a vyhrál cyklistický závod? A měli bychom vynechat maso? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.
Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.