David Prachař se chtěl stát fotbalistou. Proč dal přednost herectví?

15. červenec 2014

V dětství snil o fotbalové kariéře, ale nakonec u něj zvítězilo divadlo a herectví. „Dnes by ze mě byl trenér nebo fotbalový funkcionář,“ tvrdí David Prachař, kterého můžete mimo jiné vidět ve hře Sen noci svatojánské na Letních shakespearovských slavnostech.

„Ne všichni mají talent nebo předpoklady pro fotbalovou kariéru,“ míní David Prachař, který v rozhovoru s Patricií Strouhalovou zavzpomínal také na dobu, kdy chodil s tatínkem Iljou Prachařem na zápasy Slavie. „Hodně slavistických fandů bylo právě z Divadla na Vinohradech,“ prozrazuje.

A tak se nakonec z Davida Prachaře stal herec, kterého v současné době můžete vidět ve hře Sen noci svatojánské na Letních shakespearovských slavnostech. „Jsem konečně nejstarší,“ raduje se ze spolupráce s mladšími kolegy.

Čtěte také

„Mladší herci mají úplně jiný svět. Nemají naplaveniny standardů, jako starší, kteří znají všechno. A nejsou nesnesitelní,“ podotýká. Právě od svých dětí někdy slyší, že je nesnesitelný v okamžicích, když se soustředí. „Potřebuji občas klid, což je deprimuje,“ vysvětluje.

Proč David Prachař s oblibou improvizuje? A proč přirovnává divadlo k vodě, do které herce hodí a on se musí naučit plavat? Také to jste mohli slyšet v rozhovoru tradičně mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.