Nezávislost Skotska? Byl by to konec Velké Británie, míní londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Ve Velké Británii startuje kampaň před podzimním referendem o nezávislosti Skotska. Jaké jsou šance na odtržení? „Aktuální průzkumy ukazují na náskok odpůrců nezávislosti, ale vítězství separatistů stále není sci-fi,“ míní londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, podle kterého politici v Londýně nebezpečí rozdělení podceňují. Nejenom o skotském referendu mluvil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

„Skotští separatisté často používají rozpad Československa v roce 1992-1993 jako modelovou situaci, přiklad si berou z dělení majetku,“ vysvětluje s tím, že pokud by Skotsko vyhlásilo nezávislost, tak je otázkou, zda by se ekonomicky udrželo.

Čtěte také

Podle něj separatisté chytře brnkají nejenom na nacionalistickou notu, ale také na otázky sociální spravedlnosti. „Ale Skotové mají už dnes ve mnoha případech nezávislost, mají vlastní soudní systém, školství, bezplatnou zdravotní péči,“ připomíná.

Odtržení Skotska by podle něj znamenalo konec Velké Británie, z té by zbyla pouze osekaná země. A velmi pravděpodobně by následovalo odtržení Severního Irska. Nedovedu si představit, že by po odchodu Skotska Severní Irsko zůstalo součástí Velké Británie,“ dodává.

Jiří Hošek

Jaká je situace v Severním Irsku? Jak se britští politici dívají na Evropskou unii? A jak lidé na britských ostrovech vnímají Čechy? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.