Hromy, blesky a adrenalin? Nenechte se vyvést z omylu. I lovec bouřek někdy fotí z obýváku

Bojíte se bouřek, hromů a blesků? Jiří Kouřil naopak patří mezi ty, kteří je vyhledávají. Je totiž lovcem bouřek. A protože meteorologové předpovídají letní bouře nemusí nad víkendovým programem dlouho přemýšlet.

Bouřky se mu líbily od malička a první blesk zachytil už kompaktním fotoaparátem. Dnes ho však už nepovažuje za ideální. „Za hodinu dvě uděláte i 800 fotek a výsledek žádný,“ přiznává Jiří Kouřil a dodává, že dnes sice fotí zrcadlovkou, ale často i z domova. „Jste v suchu a nezmokne vám technika,“ vysvětluje.

„Bouřka je souhrn akustických a elektrických jevů. A je zajímavé, když ho vidíte na vlastní oči,“ popisuje a připomíná, že svou roli hraje také adrenalin.

Čtěte také

A přestože se lovu bouřek věnuje pět let, ještě se nesetkal s kulovým bleskem ani tornádem. „Tornádo je snem každého lovce, i když radovat se z něčeho, co udělá tolik škody, není dobré,“ uznává.

Máte rádi bouřky a chcete se stát jejich lovcem? I vám poradil Jiří Kouřil mezi 10. a 11. hodinou. Navíc přidal rady, jak se chovat během bouřek.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.