Lilian Malkina: Bábuška z filmu Kolja mne udělala tím, kým jsem

27. září 2014

„Každý den luštím dvě hodiny křížovky. Bojím se za paměť, a také že zapomínám ruštinu,“ říká herečka Lilian Malkina, která působí v Divadle na Fidlovačce, v Divadle Viola a na dalších scénách. Proslavila ji ale zejména role bábušky ve filmu Kolja. Jak vzpomíná na hereckou kariéru a jaké jsou její divadelní role dnes? Na to odpovídala v rozhovoru s Petrem Králem.

V dětství se rozhodovala, jestli chce být baletkou nebo herečkou. Nakonec si vybrala povolání herečky na divadelní prkna se postavila v roli babičky už v deseti letech. „Studium herectví bylo v Rusku radostné, hráli jsme, chodili do divadel, studovali, byli jsme mladí,“ vzpomíná.

Čtěte také

V roce 1960 začala hrát v ruském činoherním divadle, kde nastudovala celkem 46 rolí. „Skoro půlku rolí, které jsem hrála za celý život, jsem v Tallinnu hrála za pět let,“ vysvětluje. Do Prahy přijela v roce 1992 a za tři roky začala hrát v Divadle Viola, kde dodnes vystupuje.

„Divadlo Viola je to prostor, kde si herec může dovolit mluvit potichu, je to jiný typ divadla,“ nastiňuje. A jak vzpomíná na natáčení filmu Kolja, díky němuž se u nás stala známou herečkou? „Koljova babička mne udělala tím, čím jsem,“ podotýká.

Lilian Malkina při rozhovoru

Herecké povolání je podle ní tak trochu otročina. „Herec dostane roli, nebo nedostane, režisér herce má rád, nebo nemá,“ nastiňuje s tím, že budoucnost herce je vždy nejistá.

Co dnes dělá představitel Kolji Andrej Chalimon? A jakou jsou vztahy mezi Estonci a Rusy? i to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Cesty Lilian Malkiny

autor: prh
Spustit audio