Lidé prosí: Udělejte něco, ať už není válka! říká pozorovatelka OBSE na Ukrajině

13. říjen 2014

Když se vrátila po šesti měsících z Ukrajiny, tak měla pocit, jakoby z jejího života vypadla válka. „Na Ukrajině jak ráno vstanete, tak jenom slyšíte o válce. Scházeli jsme se s lidmi, kteří byli nějakým způsobem válkou postižení,“ nastiňuje Věra Ivanovičová, která byla do konce září na Ukrajině pozorovatelkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Své zážitky a pocity z mise OBSE nastínila v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Jako pozorovatelka OBSE přijela na jaře do Charkova v době, kdy ve městě panovala psychóza z toho, že do města vstoupí ruská vojska. „Charkov je město vzdělaných lidí, kteří žijí v kulturním prostředí, kde je hodně divadel a galerií, nejsou pouze vázáni na vydělávání peněz a nejsou tak snadno manipulovatelní,“ jmenuje důvody, proč neuspěl projekt Charkovské lidové republiky.


Největším darem by bylo, aby se země zklidnila

Poznala ale i ukrajinský venkov, který podle ní není až tak odlišný od ruského. „Přes obrovské lány kukuřice, pšenice a slunečnic, nádhernou přírodou se člověk dostane na venkov. A to je smutný pohled. Některé vesničky žijí, některé úplně vymírají,“ podotýká s tím, že přístupové cesty jsou obtížné a nejsou opravovány, protože peníze na opravu nedorazí.

Čtěte také

„Lidé nejsou spokojení s tím, jakým způsobem žijí, chtějí zlepšit způsob života,“ říká a dodává, že jako pozorovatelka cestovala do vzdálených lokalit, kde měli lidé pocit, že na ně svět zapomněl.

„Vždycky to skončí o toho, že říkají: proboha udělejte něco, ať už není válka, ať se lidé nezabíjejí,“ upozorňuje.

Věra Ivanovičová, která byla do konce září na Ukrajině pozorovatelkou OBSE

Jak pracuje OBSE na Ukrajině? Kdo vybírá členy OBSE do mezinárodních misí? A jakou mají Ukrajinci budoucnost? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio