Smrt dětí při dopravních nehodách? Na to se zvyknout nedá, uznává soudní znalec

22. říjen 2014

Babí léto se přehouplo do studeného a deštivého podzimu. Přibude na našich silnicích dopravních nehod? Ptala se moderátorka Lucie Výborná Vlastimila Rábka, který je soudním znalcem a odborníkem na analýzy dopravních nehod.

Končí sezóna motocyklů, což je podle Vlastimila Rábka zásadní informace. „Nehody motorkářů, to je hrůza. Prakticky každý den, kdy se dá jezdit na motorce, zahyne jeden člověk,“ vysvětluje a vzápětí přiznává, že i on sám je motorkář. Jenže neřídí prý jako řidič, ale jako znalec. „Už ani nevím, jaké jsou běžné návyky řidičů,“ přiznává.

Čtěte také

„Začíná období nehod s tmavě oděnými chodci,“ připomíná Vlastimil Rábek jedno specifikum podzimu a zimy na silnicích. K nejtěžším dopravním nehodám však dochází za slunečného a suchého počasí. „Nárazové rychlosti bývají vyšší,“ uznává.

Situace na českých silnicích se podle něj pomalu zlepšuje. „Dlouhodobě se kultivuje,“ přitakává Vlastimil Rábek a odkazuje na různá dopravní opatření, zvýšení počtu kruhových objezdů, dálnic, na školení řidičů nebo bodový systém.

Vlastimil Rábek, dopravní soudní znalec a pedagog

A jak pracuje soudní znalec v oboru dopravy? „Zadavatele zajímají otázky. A na druhé straně mám podklady – fotodokumentaci, plánek nehody, výslechy osob, úřední a meteorologické záznamy a podobně,“ přibližuje Vlastimil Rábek.

Jak si zvyká na hrůzy, se kterými se u soudu setkává? Jde se vůbec odpoutat od představy, že mrtvý chodec byl třeba otcem nebo měl rodinu? A co mu vadí na mladých řidičích? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio