Žijeme jako v dlouhém mejdanu, říká Jiří Maryško o Činoheráku Ústí

4. listopad 2014

Jiří Maryško je neukázněný herec. Přesně tak o sobě mluvil ve vysílání Hosta Radiožurnálu. Je jedním z nejvýraznějších herců nové generace Činoherního studia Ústí nad Labem, které ústečtí radní po 42 letech existence zrušili.

„Začalo to odvolání správní rady, pokračovalo podvodem, kdy udělali z dotace grant,“ popisuje ve zkratce Jiří Maryško a připomíná rétoriku bývalých ústeckých radních, kterou srovnává s tou totalitní, když se tehdejší představitelé vyjadřovali o skupině The Plastic People of the Universe.

Jenže Činoherní studio podle něj není pouhá budova. „Genius loci není v domě nebo repertoáru, ale v lidech a divácích. V tom je naše síla,“ přibližuje. A tak vznikl Činoherák Ústí, kterému se daří dobře. „Žijeme jako v dlouhém mejdanu. Lidé nám dodávají síly a přispěli do kasičky, aby bylo za co hrát,“ dodává a připomíná výsledky komunálních voleb. „Facka, kterou lidé dali ústeckým radním, mě překvapila,“ uznává.

Čtěte také

Jiří Maryško není čistokrevný herec. „Pět let jsem pracoval jako grafik,“ vzpomíná. Tehdy dělal vlastní improvizační divadlo, které stagnovalo. A pak mu někdo doporučil, aby se přihlásil na DAMU. „Udělal jsem přijímačky a na škole jsem vydržel dva roky,“ shrnuje, jak vyměnil zaměstnání za koníček a koníček za zaměstnání. „Můžu dělat, co mě baví,“ dodává.

Proč se dal Jiří Maryško na chov ovcí? A z jakého důvodu nezavrhuje komerci a natáčení reklam? Také to zajímalo moderátora Petra Krále po 10. hodině.

Zrušení Činoherního studia vzbudilo nevoli veřejnosti

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio