Jan Svatoš chystá film Archa světel a stínů: Z Afriky si odvážíme obrázky, které zajímají pouze nás

9. listopad 2014

„Jedním z hlavních rysů při práci s Afričany je ovládat základy jazyka, protože tím dáváte domorodcům najevo respekt a úctu, komunikace je pak mnohem lepší,“ vysvětluje režisér a producent Jan Svatoš důvody, proč se učí základům konverzace svahilštiny. Na příští rok chystá nový film Archa světel a stínů, který má spojovat pět kontinentů. Více prozradil v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

V létě hodně cestoval, aby nasbíral materiál na točení. „Když připravuji velký filmový projekt, tak si dělám obhlídky terénu. Vyžaduji se s lidmi dopředu potkat, a to dokonce i bez kamery,“ říká s tím, že s lidmi je přínosné navázat hlubší kontakt a získat důvěru, protože špatným přístupem se dá hodně zkazit, naopak dobrým zachránit.

Čtěte také


Jan Svatoš pravidelně spolupracuje s Českou televizí, Českým rozhlasem, festivalem NaturVision. Jeho dokument Afrika Obscura získal trojnásobné ocenění na mezinárodní i domácí kulturní scéně. S ohlasem se setkal i jeho nejnovější dokument DivoČINY.

V připravovaném filmu se vrací k příběhu manželů Johnsonových, kteří položili základy současné wildlife fotografii. „Oni byli jedni z prvních lidí, kteří dodali o Africe správnější vhled, před nimi byly jediné informace zprostředkovány lovci, kteří ze sebe dělali hrdiny,“ nastiňuje.

Dnes podle něj existuje mnoho dokumentárních filmů, ve kterých ale chybí lidský nadhled. „Do Afriky jezdíme a odvážíme si obrázky, které zajímají pouze nás. To, co do nás perou média, dokumentární filmy a televize je potřeba brát s velkým odstupem, abychom si zachovali zdravý nadhled,“ podotýká.

Jak ebola ovlivňuje cestovatele? Proč má jeho nový film Archa spojovat pět světadílů? Jakou budoucnost mají dokumentární filmy? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio